Archief Kaatsen Tzummarum |
3391 P.C. 1964

IN BJUSTERBAERLIKE DEI.

PC 1964 EINDIGDE MET EENZIJDIGE PARTIJ.

Johan Halbesma (koning) won met Rienk de Groot en Sjoerd Heeringa. Rienk de Groot, de 21 jarige katoorbediende uit Leeuwarden, Sjoerd Heeringa, de twintigjarige schoenmaker uit Tzummarum maar momenteel in militaire dienst, en Johan Halbesma, de 21 jarige toekomstige assistent-bedrijfsleider uit Harlingen, hebben de 111de PC-kaatspartij gewonnen. Het was de tweede maal dat Rienk de Groot de PC. Op zijn naam schreef. In 1961 won hij samen met Johan Jansen uit Harlingen en Martinus Santema uit Oosterlittens. Het was ook de tweede PC- zege voor Sjoerd Heeringa, want hij ging in 1962 met de hoogste eer strijken. Sjoerd Heeringa kaatse toen met Gerrit Okkinga uit Oosterend en Drewis Smedinga uit Harlingen.

Voor Johan Halbesma betekende dit de eerste overwinning op de PC. Tevens werd de Harlinger uitgeroepen tot koning en werd de opvolger van Gerrit Okkinga. De verkiezing van Johan Halbesma tot PC. Koning was een goede te noemen. Van het homogene drietal imponeerde Johan Halbesma het meest.Vooral in de finale tegen Gerrit Okkinga, Sikke Sikkema en Klaas Cuperus steeg Halbesma tot grote hoogte en leverde uitslagwerk van klasse.

Trouwens ook Rienk de Groot en Sjoerd Heeringa hebben sterk gekaatst en heel weinig fouten gemaakt. Rienk sloeg uitstekend gevarieerd op, terwijl Sjoerd voor in het perk goed werk leverde en de voor minst opslag knap verzorgde. Gerrit Okkinga wist evenals in 1962 en 1963 ook nu weer tot de finale door te dringen, maar een derde zege in successie was er deze keer voor de Oosterender niet weggelegd.

In de finale kaatsten Rienk, Sjoerd en Johan zo sterk, dat er voor Gerrit samen met de voor eigen publiek kaatsende Sikke Sikkema en Klaas Cuperus geen enkele eer te behalen viel. Het perkduo Heeringa – Halbesma was geen bal vertrouwd en de ongeveer 10.000 toeschouwers hebben van prachtige Herculesslagen kunnen genieten. Tegen dit geweld waren Okkinga c.s. niet opgewassen. Op de stand 5-0 en 6-4 maakte Sjoerd Heeringa met een bovenslag (zijn vierde) een einde aan de partij.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand