Archief It Bûthúsbankje |
10197 Bijnamen Minnertsga

•BIJNAMEN BEWONERS VAN MINNERTSGA.
De gravin miende dat der noch in keallebout komme moast en frege der nei. Het verhaal wil dat hiermee de bijnaam Minnertsgeaster ” keallebouten”, ontstaan is.

• Erryn Reitsma. ( Zie foto)
“Erryn pikelo” vente met bokkings voor Hans Kaper uit de Westhoek ook in Minnertsga. Erryn is hier een jaar of 18, de foto is ongeveer in 1933 genome .Een bijzonderheid was dat hij altijd een deuntje floot. Als bijnaam had hij Pikelo. .

•Dirk van Leens. (Mulder).
In Minnertsga deed het verhaal de ronde dat destijds Dirk (Mulder) van Leens slingerend fietsend door de veldwachter werd aangehouden in een ietwat beschonken toestand. Dit laatste was niet ongewoon. Toen de veldwachter vroeg wie hij wel was kwam het antwoord: “D.V.L. zonder licht en zonder bel”.
Een snelle reactie van “Dirk Hoekstra (“Scania”) uit de U.S.A. zie bijnamen Tzummarum. De mensen uit Minnertsga hebben de bijnaam van Dirk van Loon “D.V.L” fietsmaker in Tzummarum gestolen. Zij waren een beetje eigenwijs, vroeger hadden ze altijd een grote sigaren doos met een sigaar er in en die staken ze dan aan voor ze de bebouwde kom van Tsjummearum in gingen maar zodra ze het dorp uit waren deden ze de sigaar weer snel uit en als ze terug kwamen deden ze hetzelfde weer. Dan zeiden de mensen die Minnesgaasters hebben altijd een sigaar aan.

•Chris Wassenaar.
“De reus van Minnertsga” 629 punten en 83 koningstitels verzamelde Chris Wassenaar tot dusver in vijftien seizoenen kaatsen op het hoogste niveau. Er is geen dorp of stad waar hij geen krans won. Letterlijk en figuurlijk is hij misschien wel de allergrootste. .

Bijnamen en evt. bijzonderheden ook uit andere dorpen van de oude gemeente Barradeel kunt u sturen naar: info@oudtzummarum.nl.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand