Archief Geschiedenis Bunker Koehoal |
11724 Open dagen 6 en 7 mei 2017

Foto: Wietse Leistra

OPEN DAGEN BUNKER KOEHOAL OP 6 EN 7 MEI 2017

In het voorjaar van 1941 werd het de Duitsers duidelijk dat de Luftwaffe het vereiste overwicht in de lucht niet zou kunnen verkrijgen. Daarmee werd een invasie van Engeland een mission impossible. De gevolgen waren immens. De Duitsers zouden de hele West Europese kust moeten beveiligen met forten en geschut. ” Maar elk nadeel heeft zijn voordeel” meer dan 50.000 Nederlanders verdienden er een boterham mee.
Ook in Friesland kwamen bunkers, hele grote op de Waddeneilanden, en kleine langs de Waddenkust. Deze bunkers kregen vooral een functie in de luchtverdediging. In de enig overgebleven bunker langs de zeedijk, hier in Koehoal onder Tzummarum, organiseert de Stichting Bunker Koehoal op zaterdag 6 mei en zondag 7 mei haar jaarlijkse bunkerdagen.

U kunt dan van 11.00 tot 17.00 de tentoonstelling “Opdat we niet vergeten” bekijken. Het accent ligt op de luchtoorlog die hier boven Friesland een gruwelijke tol heeft geëist. Op 54 kerkhoven in onze provincie liggen ruim 700 geallieerde vliegeniers begraven. Maar een veelvoud daarvan is nog steeds vermist op de Waddenzee en het IJsselmeer.

Eddie Spoelstra Op: 1 Mei 2017

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand