Archief Alde Buorren |
pag.6 en 7 uit boekje Jan Keuning

6

Dit nieuwe huis was heel wat groter dan het oude huis.
Als je er voor stond had je links het woongedeelte en rechts de smederij en daarachter een grote ruimte, wat wij de garage noemden. En daarachter was een loods gebouwd, waarin landbouwmachines waren opgeslagen., zowel nieuw als te reparenen machines.
Tussen beide gebouwen in was vooraan op de 1e verdieping een verbinding gebouwd, waar zich een grote slaapkamer bevond. Op de begane grond was een doorverbinding naar achteren, de binnenplaats.
In het woongedeelte was beneden een kamer en suite: een voorkamer-de zondagse kamer- en een achterkamer- de daagse kamer. Bij goge uitzonderingen werd de voorkamer door de week gebruikt.
Naast die beide kamers bevond zich een gang, die van de voordeur naar de keuken liep. In de keuken werd ook gegeten. Achter de keuken bevond zich een bijkeuken meteen echte wc en niet een hûske met een ton, zoals in het oude huis. In de bijkeuken werd gewassen en alle vuile karweitjes opgeknapt.
In de gang was een zijgang naar de zijdeur, waar zich ook de trap naar boven bevond. Boven was een grote overloop. Met toegang tot 4 slaapkamers. 3 kleinere en de reeds eerder genoemde grote slaapkamer met vaste wastafel. Een douche was er nog niet.
In verband met de werkplaats had mijn vadereen electrische installatie aangeschaft, een 2e hands van een hotel op TexelDie bestond uit een dieselmotor, een 110V.gelijkstroom dynamoen een rits glazen accu bakken- zo’n 80 in totaal.
Dus wij hadden in huis ook eleciteit en mijn moeder kreeg een stofzuiger in plaats van stoffer en blik of een rolschuier en een el. Strijkijzer in plaats van een kachelstrijkijzer. En de verlichtingwas natuurlijk ook electrisch.

7

Daarnaast haden wenu ook centrale verwarming, met een kolen gestookte kachel in de wekplaats, die zonder kamerthermostaat werkte en zonder pomp, dus met natuurlijke circulatie. Wel zat er een watertemperatuur regulatie op.
We hadden geen warm stromend water, dus de was moest op het gasfornuis in de keuken. En die ging dan in de handbediende wasmachine in de bijkeuken. Dat was iedere maandag weer feest.
Boven de werkplaats had mijn vader de fietsenzolder, de opslag van nieuwe fietsen. We hadden zelfs 2 etalages, maar de verkoop gebeurde in de werkplaats.
Omdat ons huis op een terp stond, hadden we vanuit de achterkamer een grandioos uitzicht over de tuin en het veld.

De tuin bestond uit een grasveld met een perenboom, weliswaar stoofperen , maar de goeie. Daarachter kwam de moestuin en de boomgaard met met diverse soorten perenbomen, kruisbessen en rode bessen. Achter de opslagloods was de zg.achtertuin.De tuin werd door mijn vader onderhouden en ingeplant.
Toen wij wat ouder waren, moesten we ook mee helpen.
Toch hebben we daar een heerlijke jeugd gehad met veel ruimte om te spelen en ik had toen ook veel vriendjes. Mijn broer speelde niet veel thuis, ik kan me daar niets meer van herinneren.
Winterdag was mijn geliefde speelgoed de mecanodoos en de ruimtelijke bouwplaten, Complete tankstations hebben we gebouwd. Die kregen we van de Shell, want daarvan had mijn vader een benzinepomp voor huis staan.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand