Archief Tweede Wereldoorlog |
4807 Dirk Dijkstra

Dirk Dijkstra uit Tzummarum

Dirk Dijkstra, geboren 12 januari 1924 in Tzummarum,
overleden 13 januari 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

Dirk Dijkstra was de jongste zoon van Gerrit en Siep Dijkstra. Gerrit had de in Tzummarum welbekende Kiosk, waar rookwaren werden verkocht. Het gezin telde drie kinderen: Roel, Albert en Dirk. Albert is intussen overleden, Roel woont in Amerika.

In de oorlog was Dirk op de leeftijd dat hij voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland moest.
Hij en ook vrienden van hem weigerden dat en doken onder. Veel mensen hebben de hen onderdak geboden. Nu en dan was er een razzia. Het gerucht gaat, dat er mogelijk verraad in het spel was. Op de avond waar het om gaat, gingen de jongens op de vlucht, maar Dirk werd gepakt en meegenomen. Op 8 september 1944 werd hij met een verzameltransport vanuit het doorgangskamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme getransporteert.

In dit transport bevonden zich nog ca. 1165 andere Nederlanders. Twee dagen later is het transport in Neuengamme aangekomen. De laatste informatie stamt uit een zgn. “Toten-Nachweisbuch” van de ziekenbarak. Daar staat in dat hij is gestorven op 13 januari 1945, ’s morgens om kwart over tien. Als doodsoorzaak wordt een darminfectie genoemd. Maar – zo schrijft documentalist van het huidige Gedenkstätte Neuengamme– wij gaan er van uit dat de onmenselijke levensomstandigheden in het kamp voor de dood van de gevangenen verantwoordelijk is geweest.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand