Archief Geschiedenis Bunker Koehoal |
11119 Open dagen 2 en 3 mei 2015 ruim 400 bezoekers

Foto: W.Leistra

Met dit jaar als thema omgekomen vliegeniers die zijn aangespoeld bij de Waddenzeedijk.
In verband met de 70 jarige bevrijding van ons land is op, zaterdag 2 mei en zondag 3 mei de bunker Koehoal weer open. Iedereen kan dan de bunker bezichtigen tussen 11.00 en 17.00 uur. Er is dit jaar ook een tentoonstelling over twee vliegeniers die zijn aangespoeld aan de zeedijk.

Een onbekende vliegenier is gevonden aan de zeedijk bij Koehoal door de heer Jan Bouma.
Deze vliegenier had een leren tas bij zich, en hier in bevonden zich landkaarten en verschillende soorten geld. Deze zijn beide te bezichtigen in de bunker. Ook is er nog meer materiaal te zien van wat vliegeniers mee hadden tijdens hun vluchten naar Duitsland, dit is beschikbaar gesteld door de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Een andere vliegenier werd op 9 maart 1944 gevonden aan de zeedijk tussen Oosterbierum en Sexbierum.

Dit was luitenant Frederick B Robinson uit Texas, hij werd begraven op de begraafplaats van Pietersbierum en is later herbegraven in Margraten. Deze vliegenier was drie maanden daar voor uit hun vliegtuig gesprongen, nadat ze waren beschoten door Duitse vliegtuigen van vliegbasis Leeuwarden. Het hele verhaal met foto’s ( beschikbaar gesteld door www.oudtzummarum.nl ) zijn deze twee dagen te bezichtigen in de bunker Koehoal.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand