Archief Sinaedawei |
10205 Sinaedawei Auke Walda met zijn molen ± 1974

Op de foto de heer A. Walda uit Tzummarum bij zijn zelfgemaakte watermolen, die dit jaar vijftig jaar oud is en nog als nieuw in de tuin staat. Links onder is duidelijk waarneembaar het schoepenrad dat bij de echte molen in het water draait.

Er wordt vaak beweerd dat gebouwen die ,,voor de oorlog, werden gebouwd sterker en hechter zijn dan de naoorlogse. Misschien is dat waar. Eén ding is zeker dat in Tzummarum een molen in een tuintje staat dat al vijftig jaar meegaat en er nog als nieuw uitziet. Het werd in 1924 gebouwd door de thans 75 jarige Auke Walda, oud- besteller bij de PTT. Het stukje huisvlijt dat hij maakte wordt goed verzorgd, maar is daarnaast van een kwaliteit, die het in weer en wind lange jaren heeft uitgehouden.

De heer Walda was nog jong toen hij deze molen bouwde. Hij was alle dagen bij de weg als besteller van de PTT en zag dagelijks de voorbeelden die hij wilde maken in zijn vrije tijd. Hij had geen kennis van bouwen of maten, maar werkte op het gezicht en uit de hand. Het werd een watermolen die echt kan draaien op de wind en van binnen al even natuurgetrouw als een grote ,,broer. Zelfs een schoepenrad om water op te draaien is aanwezig. Water wordt niet meer gebruikt, maar als de zeiltjes op de wieken komen draait de molen er lustig op los.

De heer Walda maakte de molen in zes uitneembare delen. Tegen de winter wordt het kunstwerkje naar binnen gehaald om in het voorjaar zijn oude plaats in de tuin weer in te nemen.

Naast de molen zijn in het huis van het echtpaar Walda nog enkele zeer fraaie stukjes huisvlijt te vinden. Onder andere een duiventil met vier paar duiven in miniatuur, maar natuurgetrouw weergegeven. Ook een springend paard voor een hek is heel fraai bewerkt uit een stuk hout.

De leeftijd van de heer Walda noopt hem iets rustiger aan te doen maar voor de kinderen maakt hij nog wel eens een boekenkastje of zo.

Heb je op- of aanmerkingen over dit archief-item? Maak dan gebruik van de onderstaande envelop!

*Vermeld altijd de titel van het archief-item in het onderwerp of het bericht.

Stuur dit naar iemand