Uit archieven en oude dozen II maart 2018.

Vredenoord.

Onze oudste broer Roelof die met Carel en mij jarenlang het timmerbedrijf en het doe het zelf gebeuren in onze dorpen gerund heeft, is de grondlegger van het Zaagsma archief geweest. Dat kwam mee omdat onze voorouders ook nogal " bewaarderig van aard waren. Vanaf eind jaren veertig verzamelde hij al dorps foto s en kranten artikelen over van alles en nog wat. Zoals over de verschrikkelijke sneeuwman , de aardstralen kastjes, de Kon-tiki expeditie, wichelroede perikelen enz. enz.
Zodoende kunnen we ook nu weer even een blik werpen in die oude papieren. We beginnen met twee krantenknipsels van boerderijen aan de Hoarnestreek. Ze kunnen zowel vlak voor als vlak na de tweede wereldoorlog geplaatst zijn.
De eerste pleats werd bewoond door Jan Feikesz. Bruinsma, de pake van de tegenwoordige bewoner Jan Paulusz. Bruinsma. Het was nog in de tijd dat het een gemengd bedrijf was. Dus melkkoeien, schapen en landbouw. Ook liep er vaak nog een toom kippen met een haan op het erf. Dit systeem stamt nog uit de tijd toen kunstmest zijn intrede nog moest doen. Bijna zelfvoorzienend dus. Op de voorgrond van Vredenoord zien we de finne waar het vee vaak ook gemolken werd. Ik herinner me nog waar de dobbe was waar het vee kon drinken. Dat was op de plaats waar de Latsmaleane een bocht maakt.
Ook de Bovenlanders, de werk en show paarden van de Bruinsma s liepen hier. Google: tebek bovenlanders Bruinsma maar eens.

Bron: Harm Zaagsma