It Aldershûs markeert honderd prachtige jaren

Ger Bosklopper
Foto: Niels Westra

LEEUWARDEN It Aldershûs wordt vandaag zeker gezongen. Op speciaal verzoek van Antje van Gelder -Bonnema uit Leeuwarden, die haar honderdste verjaardag viert.

Zoon Sip (71) zal de tekst vertolken. Zingen doet hij vaker, ook voor publiek. En misschien krijgt hij inspiratie samen met zijn moeder nóg een paar Friese 'heimwee-klassiekers' ten gehore te brengen.
Bijvoorbeeld It Heitelân. Dat lied zingen Sip en zijn moeder nog wel eens wanneer hij de wekelijkse boodschappen heeft gebracht - ze woont nog zelfstandig, al gaan lopen, gehoor en gezichtsvermogen serieus achteruit - en ze samen aan tafel zitten.
,,Maar verder dan twee coupletten komen we nooit", vertelt hij. Dan wordt zijn moeder een beetje emotioneel. Want de herinneringen aan vroeger zijn haar zeer dierbaar. It Aldershûs is dan ook een eerbetoon aan al die fijne jaren, zegt ze.
Haar uitleg: lieve, hardwerkende ouders in de buurtschap Koehool bij de waddendijk, een warm gezin, met drie broers en vier zussen, en echtgenoot Teun, met wie ze 'verschrikkelijk wijs' was (21 jaar geleden overleden) en die haar drie kinderen heeft geschonken.
Altijd is ze omringd geweest door zang, muziek en toneel. Haar vader - dijkwerker, visser - speelde viool en accordeon. Haar echtgenoot (kapperszaak in Vrouwenparochie) was toneelkapper, schreef toneelstukken en regisseerde. Zelf zong ze -'als een lijster' - veertig jaar in een koor.
'Verder leren' na de lagere school was voor haar niet weggelegd. ,,Er moest geld komen." En dus ging ze werken, in de huishouding.
Op haar 22ste trouwde ze en vanaf dat moment hielp ze in de kapperszaak. Klanten inzepen voor een scheerbeurt. Handdoeken uitkoken, die werden gebruikt als dorpsgenoten bij de kapperszaak de douche hadden gebruikt (mini-badhuis vanaf 1938, de eerste in het dorp).
Nu woont ze al weer veertig jaar in de Leeuwarder wijk Bilgaard. ,,Ik ben zo sterk. Ik mankeer niks. Se krije mij hier noait mear út.”
Echt niet? Ze vertelt van een kennis in Rotterdam. ,,Die werd 101 jaar. En de volgende dag zat ze dood in de stoel. Prachtig." Zo zou ze het zelf ook wel willen.