Topschiller Sijbe Wop Houtsma (links) moest het afleggen tegen Adeline Jukema.

Ouderwets mesje jast het snelst.

Oefenen voor het echte kampioenschap bij het dorpsfeest.
Dat deden aardappelschillers gisteren in Oosterbierum.

Oosterbierum – Je woont er midden tussenin: aardappelen.
Dus bedenk je met Koninginnedag iets met piepers.
En zo kwam het dat vijftien inwoners van Oosterbierum gisteren op Koninginnedag rond het middaguur druk aan het aardappelenschillen waren.
Ze kregen drie minuten de tijd om er zoveel mogelijk te jassen.
Adeline Jukema werd winnaar.
Gerekend over twee rondes ontdeed ze meeste aardappelen van hun schil.
Sijbe Wop Houtsma wist echter de meeste aardappelen in een ronde te schillen.
Hij schilde in zijn tweede ronde van drie minuten 1.7 kilo.
Adeline kwam in haar twee rondes niet verder dan 1.6 kilo.
Ze deed het echter in in de eerste ronde beter dan Sijbe Wop, Die toen op 1.3 kilo bleef steken.
,,Wy sille wol sjen wa’t de beste is mei it doarpsfeest”. zegt Houtsma strijdlustig.
Want dan, eind juni , gaat het er echt om wie zich aardappelschilkampioen van Oosterbierum mag noemen.
,,Dit was nog maar een voorronde “, vertelt Nellie Houtsma, de vrouw van Sijbe Wop, die in de organisatiezit.
Beide prijswinnaars zijn ‘betûfte’ aardappel schillers.
Adeline moet bijna dagelijks aan de bak, Sijbe Wop doet het zo nu en dan eens om zijn vrouw te ontlasten.
,,Ik ha der gjin hekel oan, mar it sil nea myn hobby wurde”.
De beide winnaars zijn eensgezind over welke tactiek tot de beste resultaten leidt.
Een ouderwets schilmesje,Houtsma toont een originele J.F. Herder, met houtenhandvat.
,,Dy is sa skerp, dêr hie ik my fan’e moarn wol mei skeare kind.”
Het is echter geen tactiek waarbij economisch met de aardappelen wordt omgegaan.
Wat dat betreft is een dunschillertje een betere keus.
,,Mar wy ha hjir jirpels genôch”, aldus Adeline.
,,Thús doch ik it ek altiten sa.”
De aardappels moeten pitloos worden ingeleverd.
Dus zien de aardappels die de juryleden krijgen er nogal vierkant uit.
Schillen met een dunschillertje betekent dat de pitten er nog uitgestoken worden en dat kost te veel tijd.
Stevig schillen met een mesje en de pitten zijn ook weg.
Van de tientallen kilo’s geschil;de aardappels zou een stamppotbuffet worden gemaakt.
Maar de kok van dorpshuis It Mienskar vond dat het daar geen weer voor was.
,,Dan ite wy patat”, stelt Sijbe Wop zijn vrouw voor.
,,Die haal je dan maar bij de snackbar.
Ik ga geen patat bakken, het is nu feest”, zo reageert zijn vrouw Nellie.
L.C. 1-5-2009.