3

Annie, mijn jongste zuster, is in 1942 geboren, ik was toen 18 jaar, en gehuwd met Jan Zelle. Annie is helaas jong gestorven in 1975, zij hadden twee dochters: Alice en Diana.

Dit is dus een stukje genealogisch overzicht van de familie.

Mijn kinderjaren In dat huis bevond zich voorin het woongedeelte en achterin de smederij metdaarachter een afdak en eeen grasveldje, de bleek. Veel herinner ik me daar niet meer van.
Wel dat toen Titie werd geboren Vader vrienden op bezoek haden ze in het zijkamertje sigaren zaten te roken. Ik zat bij mijn vader op schoot. Op de een of andere manier heb ik me toen lelijk aan een sigaar gebrand. Ik was toen 4 jaar oud.

En ook dat ik met een vriendje achter huis met de grote slijpsteen speelde. De kunst wasom met een slinger via een haakse tandwiel overbrenging die zandsteen aan het draaien te krijgen. Op een zeker moment zei mijn vriendje “kijk wat draait dat hard”en wees naar de tandwielen. Dat was natuurlijk huilen. Vader op de fiets met hem naar de dokter. Maar hij was al een stukje van zijn vinger kwijt.

Ik herinner me nog wel dat we geenwaterleiding hadden,en gefilterd regenwater uit de regenwaterput moesten drinken.Gas en gasverlichting kwam pas toen er in het dorp een gasfabriek gebouwd werd waar van steenkool gas en cokes gestookt werd.